Puoluekokous yhtyy aloitteeseen. Poliittiseen ohjelmaan on kirjattu aloitteen mukainen tavoite.

Puoluekokous yhtyy aloitteeseen. Poliittiseen ohjelmaan on kirjattu aloitteen mukainen tavoite.

– Muutosesitys 1

Juha-Pekka Mattila · Pirkanmaa

Tavalla tai toisella olisi hyvä saada starttirahan kesto edelleen pysymään vähintään vuoden mittaisena. 30 v. kokemuksella taloushallinnon alalla olleena olen sen huomioinut. Mitkä ovat sitten euromäärät, niistä voidaan keskustella.

Aloitteessa esitetään yritysten starttirahan uudistamista kustannusneutraalisti siten, että starttirahaa maksettaisiin ensimmäisiltä kuukausilta selvästi nykyistä enemmän, mutta tukisumma putoaisi porrastetusti kuukausittain siten, että se olisi viimeisiltä kuukausilta selvästi nykyistä alemmalla tasolla. Aloitetta perustellaan sillä, että taloudellisesti uuden yrityksen perustaneelle ensimmäiset kuukaudet ovat taloudellisesti haastavimpia. Ensimmäisille kuukausille kasautuu menoja, eikä yrittäjän palkanmaksun mahdollistavia tuloja välttämättä muodostu.

8 Starttiraha uudistus alkupainotteiseksi

Korson Sosialidemokraattinen Työväenyhdistys ry:n jäsen Mikko Merelä

Idea olisi, että Demarit tekisi ensimmäisenä poliittisena järjestönä oikeasti uusille yrittäjille positiivisia uudistuksia. Sitä kautta saadaan myös kuvaa kiillotettua, että halutaan tukea yritystoimintaa yms. Yksikään puolue ei ole tehnyt positiivista uudistusta yrittäjille, pitkään pitkään aikaan.

Korson Sosialidemokraattinen Työväenyhdistys ry:n jäsen Mikko Merelä esittää, että

tuet pitäisi pienentyä pikkuhiljaa, lähtökohtaisesti yrityksen toiminta kehittyy. Isoin ongelma on 30 päivän laskutusajat, työaika voi olla kaikkea viikosta kuukauteen. Sitten yritykset maksavat yleensä noin viikon myöhässä. Eli kun perustat yrityksen ja menet tekemään töitä, ensimmäisen kerran yritys saa tuloja tilille 1,5 kuukauden päästä tai myöhemmin. Esimerkiksi. Nyt kun kaikki saisi 12 kuukautta tukea, 700 €/kk on vähintään 8400 €.

Tuki pitäisi pikemminkin jakaa esimerkiksi:

2kk 2100 €

2kk 1400 €

2kk 700 €

Mielestäni noita tuki summia pitäisi saada alkuun reilusti isommaksi, jossa lähtökohtaisesti mahdollista keskittyä töiden tekemiseen. Tuki sitten lähtee pienenemään siitä tasaisesti, eli vielä 3kk kohdalla ei tarvitse olla kalenteri ihan täysin buukattu. Mikäli töitä ei vielä saa niin paljon voi keskittyä myös asiakashankintaan.

Raha summana tämä on sama, kuitenkin se tukisi yrittäjää oikeasti paremmin. Etenkin ne alku kuukaudet ovat oikeasti vaikeita, itselläkin oli tuo alku taloudellisesti todella vaikea.

Tietysti itse olisin sitä mieltä, että tuota summaa voisi hiukan nostaa ja tuki kuukausia hiukan enemmän. Starttiraha on lähtökohtaisesti harkinnan alainen, kaikki ei sitä saa, ellei suunnitelmat ole kunnossa tai alalla oikeita mahdollisuutta pärjätä.

Mikäli joku nyt välttämättä haluaisi perinteisen mallin mukaan joka kuukausi saman summan sen saisi valittua, rahasumman arvo pitää olla starttirahassa sama, vaikka jakomuoto olisi eri.

Löydät tämän aloitteen aloitekirjasta sivulta 20


Kommentoi

Tietosuoja