Sama kuin puoluehallituksen esitys.

Puoluekokous toteaa, että tällä hetkellä PSA-seulontaan eturauhassyövän diagnostiikassa ei ole aihetta. Kun nykyisin käytettävää PSA-testiä spesifisempi testi saadaan käyttöön, voidaan seulontojen aloittamista harkita.

Aloitteessa esitetään otettavaksi PSA-testi käyttöön kaikille 50 vuotta täyttäneille miehille sekä riskiryhmään perimän vuoksi kuuluville.

Eturauhassyöpä on Suomessa miesten yleisin syöpä. Siihen sairastuu vuosittain n. 5 500 miestä ja n. 800 miestä kuolee. Usein syöpä on piilevänä, eikä siihen sairastunut mies edes tiedä sairaudestaan. Näitä piileviä syöpiä todetaan ruumiinavauksissa 30 %:lla yli 50-vuotiaista ja 70–80 %:lla yli 80-vuotiaista miehistä.

Eturauhassyövän seulonta ei kuulu valtakunnalliseen seulontaohjelmaan. Sitä voidaan etsiä verestä mitattavalla ns. PSA (prostata spesifinen antigeeni) -testillä. PSA-arvo nousee syövän lisäksi myös iän myötä sekä monien muiden eturauhasen sairauksien, kuten hyvänlaatuisen liikakasvun ja tulehduksen yhteydessä. Eturauhassyövän toteamiseksi ei tällä hetkellä ole käytössä ns. syöpäspesifistä merkkiainetta.

PSA-testi on epätarkka, koska siihen vaikuttavat monet muut asiat. Siksi siinä saadaan paljon ns. vääriä positiivisia tuloksia. Tämä voi johtaa lukuisiin turhiin tutkimuksiin, jotka kuormittavat paitsi terveydenhuoltoa, myös niihin joutuneita miehiä aiheuttamalla turhaa huolta ja jopa turhaa fyysistä kipua.

Eturauhassyövän seulonnan tarpeesta on tehty lukuisia erittäin laajoja, kymmeniä tuhansia miehiä käsittäneitä kansainvälisiä tutkimuksia. Niiden yksiselitteinen tulos on ollut, ettei eturauhassyöpää ole mielekästä seuloa. Seulonnassa löydetyt syövät ovat yleensä pieniä, oireettomia kasvaimia, jotka eivät todennäköisesti ehtisi aiheuttaa miehen koko elinaikana haittaa, ja niiden löytyminen aiheuttaa osalle miehistä tarpeettomia ja elämänlaatua heikentäviä hoitoja. Jotta yksi syöpäkuolema voitaisiin estää, tulee seuloa n. 1 500 oireetonta miestä.

79 Eturauhassyöpää ehkäisevät joukkotarkastukset otettava käyttöön

Kara- ja Viherkallion Sos.-dem. Kilta ry:n aloite

Miehet elävät keskimäärin kuusi vuotta vähemmän kuin naiset, ja joka tunti noin viisi miestä kuolee ennenaikaisesti estettävissä oleviin sairauksiin.

Karuja tosiasioita, etenkin kun otetaan huomioon, että miesten huonommalle terveydelle ei ole mitään biologista perustetta. Tutkimusten mukaan jopa puolet miesten syöpätapauksista voitaisiin estää paremmilla ruokatottumuksilla ja elintavoilla. Jokaisella suomalaisella, myös miehellä, on oikeus hyvään terveyteen. Suomalaiset arvostavat verorahoitteista julkista terveyspalvelujärjestelmää, joka on pystynyt tuottamaan kansalisille vaikuttavia, yhdenvertaisia ja alueellisesti tasavertaisia ennaltaehkäiseviä ja hoitavia terveyspalveluja. Tasavertaista olisi, että myös miehet pääsisivät PSA-testeihin (eturauhassyöpätesti) samaan tapaan kuin naiset ovat saaneet kohdunkaulasyöpäseulonnan ja mammografian. Testi on edullinen sen tuomaan hyötyyn nähden ja se voitaisiin ottaa joko ikäryhmittäin tai aina terveyskeskuskäynnin yhteydessä.

Kara- ja Viherkallion Sos.Dem kilta ry esittää, että

SDP ja sen toimijat pitävät huolta, että PSA-testejä aletaan ottaa kaikilta yli 50 vuotta täyttäneiltä miehiltä sekä huomioiden muut ikäryhmät, jotka kuuluvat riskiryhmään perimän takia.

Löydät tämän aloitteen aloitekirjasta sivulta 116


Kommentoi

Tietosuoja